Založ si blog

Čo je digitálna tlač?

Digitálna tlač

O digitálnej tlači hovoríme, keď je tlačový systém /tlačiareň/ napojený priamo na počítač, v ktorom sú uložené informácie o tlači v digitálnej podobe. Dáta musia byť navyše prenášané priamo na tlačový substrát. Digitálna tlač je efektívna moderná tlačová metóda, určená hlavne pre použitie v kanceláriách a domácnostiach. Na rozdiel od ostatných tlačových techník, digitálna tlač nevyžaduje prípravu matríc, rastrov a iných pomôcok, ale umožňuje rýchlu editáciu a tlač všetkého čo je dostupné na príslušnom elektronickom zariadení. To výrazne odbúrava náklady na prípravu. Moderné tlačiarne vedia tlačiť dokonca aj priamo z USB flashiek bez použitia PC.

Digitálna tlač je metóda priameho transferu obrazu na tlačový podklad, ktorým môže byť papier, plast, textil, sklo, keramika apod. Od tradičných spôsobov sa líši tým, že nevyžaduje rôzne predprípravné fázy, výrobu predlôh a šablón.

Použitie digitálnej tlače je preferované zväčša do formátov A3.

 

Sú dva základné typy digitálnej tlače:

  • Atramentová Tlač (Inkjet) – trysky sprejujú atrament na tlačový substrát.
  • Laserová tlač – laser definuje obrazec na valec-drum, zmenou elektrického náboja, na nabité oblasti sa následne nalepí toner, ten sa z valca prenesie na tlačový substrát a vypáli.

 

Digitálna tlač má isté definované charakteristiky:

  • Veľkosť hárku papiera – väčšina digitálnych tlačiarní je schopná tlače na formát maximálnej veľkosti A3. Niekoľko málo tlačiarní akceptuje aj väčšie formáty, do 660x430mm.
  • Papier – rozličné typy papiera zobrazujú výslednú tlač rôzne, kvôli iným povrchovým textúram a obsahu vody. Papier určený na tlač fotografií nebude vhodný na tlač textového dokumentu.
  • Kvalita tlače – digitálna tlač pracuje najlepšie pri zobrazovaní šedej škály, čiernobielom texte a jednoduchých grafikách. Veľké obrázky v dôkladných farbách vytlačí presaturované.
  • Finálna úprava výtlačku – niektoré typy dodatočných povrchových úprav digitálnych výtlačkov, ako laminovanie a fóliovanie môžu byť problematické, kvôli horšej adhézii na toner.

 

Aké sú výhody digitálnej tlače?

  • Rýchlosť – dostatočná rýchlosť tlače pre malosériové tlačové výstupy.
  • Príprava – jednoduchosť prípravy tlačovej predlohy, tlač môže byť realizovaná okamžite a z rôznych textových a grafických programov. Editovanie predlohy je možné aj počas samotnej realizácie tlače.
  • Cena – prijateľná nízka cena tlače pre kancelárske a domáce použitie. Možnosť tlače už od jedného kusu.
  • Ovládanie – rýchle a jednoduché ovládanie nastavení a veľmi rýchla tlačová odozva.
  • Stála kvalita a farebnosť
  • Obojstranná tlač

 

PrintMaster.sk

5 najpopulárnejších techník pre tlač vizitiek

23.10.2018

Uvažujete o nových vizitkách, ale neviete si vybrať z množstva ponúkaných alternatív? Radi by sme Vám uľahčili proces výberu a predstavili 5 najčastejšie používaných techník výroby vizitiek. Váš návrh sa tak môže lepšie prispôsobiť Vášmu obchodnému štýlu a stále vyzerať vysoko profesionálne. Laserové vyrezávanie Táto technika sa v [...]

Print Marketing je stále živý

12.10.2018

Print Marketing v digitálnom veku V súčasnosti už viete nájsť všetko online. Časopisy, noviny, dokonca aj knihy, všetko prechádza do digitálnej podoby. Ako je potom možné, že je print-marketing stále živý? Obzvlášť keď predstavitelia marketingového odvetvia hlásajú „print je mŕtvy“. Napriek tomu je ale evidentné že tlač si drží svoje pozície aj v [...]

Ako eliminovať zasekávania papiera počas tlače

03.10.2018

Jeden s klasických bolehlavov súvisiacich s tlačením papiera je jeho občasné zasekávanie sa. Papier počas procesu tlačenia prechádza sústavou valcov, túto trajektóriu pohybu nazývame jednoducho dráha papiera. Používaním tlačiarne dochádza k opotrebovaniu jednotlivých dielov, vnútornému znečisteniu od pôsobenia šmykových napätí, znečisteniu z exteriéru [...]

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

printmaster

Autorizovaný servis tlačiarní, predajca tonerov. Košice.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 28
Celková čítanosť: 120199x
Priemerná čítanosť článkov: 4293x

Autor blogu

Kategórie