Založ si blog

Historický vývoj tlačiarní II

pokračovanie z minula …

 

Ihličková tlač

Uvedenie technológie ihličkovej tlačiarne sa datuje do roku 1925. Bola populárna pre domáce použitie a malé kancelárie až do neskorých 90tych rokoch. Princíp tlačiarne je v použití tlačovej hlavy so súborom tenkých drôtov, nazývaných ihličky, ktoré sa vysúvajú pomocou elektromagnetov a „bodajú“ do papiera skrz atramentovú pásku, čím vytvárajú požadovaný obrazec. Počet ihličiek určuje hustotu tlače, zvykne byť od 9 do 24. Tieto typy tlačiarní už umožňujú použitie viacerých typov fontov a grafík.

Výhodou tejto technológie sú nízke náklady na tlač a v prípade použitia kopírovacieho aj tlač viacerých kópií naraz. Technológia je dlhoročne ustálená a stabilná, ešte aj v súčasnosti sa vyrába bez „cost-cuttingových“ aktivít výrobcov. Jej typické súčasné použitie sú tlačiarne registračných pokladní, alebo kde je potrebné realizovať tlač na predtlačené formuláre, napr. technické preukazy aut apod.

Nevýhodou je vyššia hlučnosť tlače a jej pomalšia rýchlosť.

 

Obr.: Ihličková tlačiareň (zdroj: https://en.wikipedia.org)

 

Xeroxovanie (fotokopírovanie)

Táto technológia bola pôvodne nazývaný „xeroxovanie“ podľa spoločnosti Haloid Xerox, ktorá ju vynašla, patentovala a v komerčnej podobe uviedla na trh v roku 1959 pod názvom Xerox 914. Kopírovacia kapacita bola 7 výtlačkov za minútu a 100.000 za mesiac. Toto zariadenie bolo vôbec jedným z najúspešnejších produktov firmy Xerox.

Zaujímavosťou je, že kvôli tendencii tohto zariadenia prehrievať sa a následnej hrozby vzniku požiaru, Haloid Xerox začal ku kopírke dodávať aj „protipožiarni kit“, čo bol vlastne malý hasiaci prístroj.

Princíp využíva elektrostatické náboje a svetlo na senzibilizáciu určitých častí papiera podľa predlohy. Následne vstreknutá farba sa naviaže na tieto senzibilné miesta a vytvorí požadované zobrazenie.

Fotokopírovanie je aj v súčasnosti preferovanou technológiou na kopírovanie vysokopočetných duplikátov. Umožňuje rýchle a lacné vytváranie kópií dokumentov.

 

Obr.: Prvá automatická kopírka Xerox 914 (zdroj: http://xeroxnostalgia.com)

 

Atramentová tlač (Inkjet printing)

Prvé komerčné atramentové „inkjety“ boli uvedené na trh v roku 1951. Napriek tomuto skorému dátumu boli atramentky schopné reprodukovať digitálny obraz generovaný PC až v 70tych rokoch. Ťažko určiť konkrétnu osobu, alebo firmu, ktorá za tento vynález nesie honor prvenstva. Viacero značiek rozvíjalo túto technológiu súbežne. „Pioniermi“ vývoja boli firmy Epson, Canon, HP a Brother. Pravdepodobne prvou takou populárnejšou tlačiarňou bol Siemens z roku 1977. No väčší boom nastal až v roku 1988, uvedením modelu DeskJet od HP.

Princípom technológie je použitie trysky rozprašujúcej atrament na papier, plast, alebo iný substrát. Pred vstrekom je atrament v priestore komory za tryskou ohriaty v závislosti od typu technológie buď odporovým telesom, piezoelektrickým elementom, alebo ultrazvukom.

Postupným vývojom tejto technológie, sa táto stala najpreferovanejšou formou tlače, dokonca vrátane tlače profesionálnych lesklých fotografií. Atramentové tlačiarne sú na trhu ponúkané v širokom cenovom intervale, od lacných domácich tlačiarní dostupných širokej verejnosti až po drahé hi-end profi mašiny.

 

Obr.: Terminál Siemens PT80 z roku 1977 (zdroj: http://www.computerhistory.org)

 

Pokračovanie nabudúce …

 

PrintMaster

https://printmaster.sk

 

Zdroj:

https://blog.inktonerstore.com

https://www.storyboardthat.com

https://en.wikipedia.org

http://information-on-technology.blogspot.sk

https://www.xerox.com

https://global.epson.com

https://en.wikipedia.org

5 najpopulárnejších techník pre tlač vizitiek

23.10.2018

Uvažujete o nových vizitkách, ale neviete si vybrať z množstva ponúkaných alternatív? Radi by sme Vám uľahčili proces výberu a predstavili 5 najčastejšie používaných techník výroby vizitiek. Váš návrh sa tak môže lepšie prispôsobiť Vášmu obchodnému štýlu a stále vyzerať vysoko profesionálne. Laserové vyrezávanie Táto technika sa v [...]

Print Marketing je stále živý

12.10.2018

Print Marketing v digitálnom veku V súčasnosti už viete nájsť všetko online. Časopisy, noviny, dokonca aj knihy, všetko prechádza do digitálnej podoby. Ako je potom možné, že je print-marketing stále živý? Obzvlášť keď predstavitelia marketingového odvetvia hlásajú „print je mŕtvy“. Napriek tomu je ale evidentné že tlač si drží svoje pozície aj v [...]

Ako eliminovať zasekávania papiera počas tlače

03.10.2018

Jeden s klasických bolehlavov súvisiacich s tlačením papiera je jeho občasné zasekávanie sa. Papier počas procesu tlačenia prechádza sústavou valcov, túto trajektóriu pohybu nazývame jednoducho dráha papiera. Používaním tlačiarne dochádza k opotrebovaniu jednotlivých dielov, vnútornému znečisteniu od pôsobenia šmykových napätí, znečisteniu z exteriéru [...]

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

printmaster

Autorizovaný servis tlačiarní, predajca tonerov. Košice.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 28
Celková čítanosť: 118789x
Priemerná čítanosť článkov: 4242x

Autor blogu

Kategórie