Založ si blog

Historický vývoj tlačiarní I.

Technológia tlače je možno tak stará ako je starý samotný písaný text. Už staroveký egyptský faraóni niekedy v treťom tisícročí pre Kristom používali pečate s rezbami kráľovských hieroglyfických motívov. Tieto pečate je možné považovať za prvopočiatok istej formy tlače.

Tlačové technológie vznikajúce postupom času síce mali rozličné podoby, no niektoré trendy ostávali zhodné, konštruktéri sa snažili o minimalizáciu rozmerov tlačiarní, zvýšenie rýchlosti tlače a celkové zjednodušenie celého procesu.

 

Obr.: Staroegyptské kráľovské pečate; podľa archeológa Jamesa Balmeho, ide o motív Ramzesa Veľkého (zdroj: http://www.dailymail.co.uk/sciencetech)

 

Tlačiarenský Lis

Vynález tlačiarenského lisu v roku 1490 mal na svedomí vynálezca Johannes Gutenberg. Išlo skutočne o prelomový vynález, ktorý navždy zmenil hlavne literárny svet. V období pred uvedením tejto technológie sa knihy vyrábali ručne, starostlivým ručným písaním textu na pergamen. Takto náročná výroba kníh ich zneprístupnila širokým masám, keďže s náročnosťou výroby súvisela aj ich veľmi vysoká cena. Gutenbergov prístroj ohromným spôsobom zefektívnil rýchlosť a nákladovosť výroby kníh. Začala zlatá éra šírenia myšlienok a literatúry.

Princíp bol v manuálnej aplikácii atramentu na bloky textu, ktoré sa otlačovali na papier. Bloky sa ručne vymieňali pre tlač každej strany zvlášť. Táto technológia bola zautomatizovaná až v roku 1914, príchodom parnej revolúcie. Inovácia umožnila tlač niekoľko stoviek strán za hodinu.

 

Obr.: Gutenbergov tlačiarenský lis v Medzinárodnom Múzeu Tlače, Carson, California (zdroj: https://en.wikipedia.org)

 

Sieťotlač

Táto technika začala byť široko používaná v roku 1910 a umožňovala aj viacfarebnú tlač. Princíp je v použití šablóny, cez ktorej otvory sa za použitia stierky dopraví atrament priamo na substrát, vytvoriac tak pôvodne navrhnutý obrazec. Šablóna je sieť s nadefinovanými miestami pre transfer farby, a zároveň miestami kde k transferu nedôjde. Technológia je aj v súčasnosti ešte stále široko využívaná.

 

Obr.: Použitie sieťotlače v umení – Andy Warhol a jeho „Campbellova polievka“ (zdroj: https://hamiltonselway.com)

 

Spirit duplikátor

Vynálezca Wilhelm Rizterfeld, rok 1923. Slovo „spirit“ v názve referuje na alkohol, ktorý je pri tejto metóde jedna z hlavných zložiek rozpúšťadla. Princíp tejto techniky je v použití dvoch hárkov papiera. Na ten spodný „karbónový“ sa nanesie vrstva vosku impregnovaná požadovaným odtieňom farby. Z vrchného hárku sa vytvorí predloha, napísaním, textu, nakreslením obrázka, apod. Tlak vyvinutý na vrchný list, počas vytvárania predlohy, zabezpečí prenos farebného vosku z druhého papiera na zadnú stranu samotnej predlohy. Vytvorí sa na nej zrkadlový obraz. Papiere sa odseparujú, ten karbónový sa vyhadzuje. Vrchný papier je následne použitý na valci duplikátora ako tlačová predloha. Papier, určený na potlač- vytvorenie kópií, je v duplikátore naimpregnovaný rozpúšťadlom. Pri kontakte papiera s otáčajúcim valcom a atramentom z predlohy sa tento uvoľní a rozpúšťadlo v papieri ho pohltí, vytvorí sa kópia pôvodnej predlohy. Duplikátor neobsahoval vlastný atrament. Jediným atramentom použitým v procese bol farebný tón vo vosku druhého karbónového listu papiera.

Duplikátory boli používané prevažne školami, kostolmi, malými organizáciami. Počet a kvalita kópií bola limitovaná, čo však korešpondovalo aj ich nízkej cene a teda dostupnosti širokej verejnosti.

 

Obr.: Dobový duplikátor, tzv. Banda Machine (zdroj: https://northeastofnorth.com)

 

Pokračovanie nabudúce …

 

PrintMaster

https://printmaster.sk

 

Zdroj:

https://www.xerox.com

https://global.epson.com

https://en.wikipedia.org

https://inktonerstore.com

https://www.storyboardthat.com

https://en.wikipedia.org

5 najpopulárnejších techník pre tlač vizitiek

23.10.2018

Uvažujete o nových vizitkách, ale neviete si vybrať z množstva ponúkaných alternatív? Radi by sme Vám uľahčili proces výberu a predstavili 5 najčastejšie používaných techník výroby vizitiek. Váš návrh sa tak môže lepšie prispôsobiť Vášmu obchodnému štýlu a stále vyzerať vysoko profesionálne. Laserové vyrezávanie Táto technika sa v [...]

Print Marketing je stále živý

12.10.2018

Print Marketing v digitálnom veku V súčasnosti už viete nájsť všetko online. Časopisy, noviny, dokonca aj knihy, všetko prechádza do digitálnej podoby. Ako je potom možné, že je print-marketing stále živý? Obzvlášť keď predstavitelia marketingového odvetvia hlásajú „print je mŕtvy“. Napriek tomu je ale evidentné že tlač si drží svoje pozície aj v [...]

Ako eliminovať zasekávania papiera počas tlače

03.10.2018

Jeden s klasických bolehlavov súvisiacich s tlačením papiera je jeho občasné zasekávanie sa. Papier počas procesu tlačenia prechádza sústavou valcov, túto trajektóriu pohybu nazývame jednoducho dráha papiera. Používaním tlačiarne dochádza k opotrebovaniu jednotlivých dielov, vnútornému znečisteniu od pôsobenia šmykových napätí, znečisteniu z exteriéru [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

printmaster

Autorizovaný servis tlačiarní, predajca tonerov. Košice.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 28
Celková čítanosť: 120103x
Priemerná čítanosť článkov: 4289x

Autor blogu

Kategórie