Založ si blog

Rozdiel medzi atramentovými tankom a cartridgom

Vďaka rýchlo sa rozvíjajúcim technológiám v oblasti tlače má zákazník pri kúpe novej tlačiarne v ponuke stále širšiu škálu možností. Ak sa vo finále rozhodnete pre kúpu atramentovej tlačiarne, vyvstáva pre Vás ďalšia otázka; mali by ste sa rozhodnúť či preferujete tlačiareň, ktorá používa atramentové zásobníky, alebo tú s atramentovými cartridgmi.

Len do nedávnej doby bola predajná politika výrobcov pri malých domácich tlačiarňach taká, že samotné zariadenia predávali za relatívne nízku cenu, spoliehajúc sa na následný predaj originálnych náhradných atramentových cartridgov, ktoré mali kompenzovať profit z nízkych predajných marží tlačiarní. V súčasnosti niektoré značky, ako Epson, začali používať namiesto cartridgov opätovne plniteľné atramentové tanky.

Aké sú praktické rozdiely medzi atramentovým tankom a cartridgom?

 

Obr.: Náhradné náplne do tankového zásobníka tlačiarne Epson (zdroj: https://epson.com)

 

Atramentový cartridge

Atramentový cartridge je zásobník atramentu, ktorého súčasťou je už aj zabudovaná tlačová hlava. Tieto malé krabičky s atramentom sú naplnené tekutým atramentom, ktorý je následne používaný Vašou tlačiarňou na tlačové úlohy. Väčšina farebných tlačiarní ma cartridgovú zostavu koncipovanú do dvoch jednotiek, a to tak, že čierna farba tvorí jeden samostatný cartridge a ďalšie tri farebné kazety tvoria druhý, farebný celok. Ak Vám teda dôjde čierny atrament, meníte čierny cartridge, farebné ostávajú. No ak Vám chýba len jedna z troch farieb, napr. žltá, meníte celý farebný trojblok, bez ohľadu na stav ďalších dvoch farieb – purpurovej a azúrovej.

 

Obr.: 2-dielna sada atramentových cartridgov HP, kde jeden je určený pre čiernu tlač, druhý pre farebnú.

 

V takom prípade sa ako lepšia alternatíva javí cartridgová zostava kde každá farba má svoj vlastný cartridge.

 

Obr.: Samostatné cartridge pre tlačiareň Brother

 

Alternatívou k výmene cartridgu je aj jeho doplnenie. Táto operácia však má svoje riziká, doplnenie sa realizuje pri istých špecifikách, pri nesprávnom postupe hrozí vytekanie atramentu počas ďalšej prevádzky takto doplneného cartridgu. Dodatočne doplnení cartridge nemusí fungovať aj z dôvodu prítomnosti cartidgového čipu, ktorý monitoruje počet výtlačkov vs. objem náplne definovanej výrobcom.

Atramentový tank

Na rozdiel od cartridgov, súčasťou atramentového tanku nie je zabudovaná tlačová hlava. Tanky sú v tlačiarni prítomné separátne, pre jednotlivé farby zvlášť /čierna, azúrová, žltá, purpurová/. Sú koncipované tak, aby v prípade potreby boli užívateľsky veľmi ľahko doplniteľné novým atramentom.

V porovnaní s klasickým inkjetom, teda tlačiarňou s cartridgmi, sú modely, ktoré používajú tankové náplne výrazne drahšie. Avšak vyššia nadobúdajúca cena zariadenia je pre užívateľa kompenzovaná jej veľmi nízkymi prevádzkovými nákladmi, práve z dôvodu tejto technológie. Návratnosť sa prejavuje až pri dlhodobej a frekventovanej prevádzke tlačiarne.

 

Obr.: Jednoduché doplnenie atramentu do prázdneho tanku (zdroj: http://www.dailymail.co.uk)

 

Atramentový tank vs. cartridge. Ktorý je lepší?

Čo sa týka kvality tlače, medzi týmito dvomi konceptmi nie sú registrované žiadne kvalitatívne rozdiely.

Cena výtlačku vzhľadom na cenu použitého spotrebného materiálu je bez pochýb výrazne vyššia u tlačiarne používajúcej cartridge, keďže každá výmena cartridgu po spotrebovaní náplne znamená aj výmenu tlačovej hlavy. Na druhej strane predajná cena tlačiarní používajúcich tankové zásobníky je viac ako dvojnásobná v porovnaní s klasickou cartridgovou.

Čiže začať dosahovať nejaké úspory prechodom na tankovú tlačiareň chce určitý čas. Tento typ tlačiarne má určite zmysel pri vyšších frekvenciách jej používania.

 

PrintMaster.sk

5 najpopulárnejších techník pre tlač vizitiek

23.10.2018

Uvažujete o nových vizitkách, ale neviete si vybrať z množstva ponúkaných alternatív? Radi by sme Vám uľahčili proces výberu a predstavili 5 najčastejšie používaných techník výroby vizitiek. Váš návrh sa tak môže lepšie prispôsobiť Vášmu obchodnému štýlu a stále vyzerať vysoko profesionálne. Laserové vyrezávanie Táto technika sa v [...]

Print Marketing je stále živý

12.10.2018

Print Marketing v digitálnom veku V súčasnosti už viete nájsť všetko online. Časopisy, noviny, dokonca aj knihy, všetko prechádza do digitálnej podoby. Ako je potom možné, že je print-marketing stále živý? Obzvlášť keď predstavitelia marketingového odvetvia hlásajú „print je mŕtvy“. Napriek tomu je ale evidentné že tlač si drží svoje pozície aj v [...]

Ako eliminovať zasekávania papiera počas tlače

03.10.2018

Jeden s klasických bolehlavov súvisiacich s tlačením papiera je jeho občasné zasekávanie sa. Papier počas procesu tlačenia prechádza sústavou valcov, túto trajektóriu pohybu nazývame jednoducho dráha papiera. Používaním tlačiarne dochádza k opotrebovaniu jednotlivých dielov, vnútornému znečisteniu od pôsobenia šmykových napätí, znečisteniu z exteriéru [...]

Mykola Solskyj

NABU podozrieva ukrajinského ministra Solského z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy

23.04.2024 12:18

Od začiatku ruskej invázie vo februári 2022 sa na Ukrajine objavilo viacero korupčných káuz.

Súdna rada

Súdna rada je aktuálne v kompletnom zložení, budúce nominácie nebude komentovať

23.04.2024 12:01

Dvaja z aktuálnych členov súdnej rady, ktorých v minulosti zvolila do funkcie NR SR, však budú túto stredu vypočutí pred ústavnoprávnym výborom.

Maximilian Krah, Nemecko, AfD, eurovoľby

Nemecko zatklo muža za špionáž pre Čínu, odovzdával informácie z europarlamentu. Peking reaguje

23.04.2024 12:00, aktualizované: 12:11

Spolková generálna prokuratúra tvrdí, že sledoval aktivity čínskej opozície v Nemecku.

karlova ves, električka, bratislava, Segnerovsa

V Karlovej Vsi zrazila električka chodkyňu, skončila v nemocnici

23.04.2024 11:18

Polícia chodcom zdôrazňuje, že sú povinní dať električke prednosť aj na neriadených priechodoch pre chodcov.

printmaster

Autorizovaný servis tlačiarní, predajca tonerov. Košice.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 28
Celková čítanosť: 120075x
Priemerná čítanosť článkov: 4288x

Autor blogu

Kategórie