Založ si blog

Historický vývoj tlačiarní III

Pokračovanie z minula …

 

Laserová tlač

V súčasnosti jeden z najpreferovanejších a najrozšírenejších spôsobov tlače. Princíp technológie využíva laserový lúč na zmenu náboja na fotovalci, resp. na vykreslenie predlohy na fotovalec zmenou náboja daných oblastí tlače. Tieto oblasti následne absorbujú tonerový prach, ktorý sa prenesie na papier a zapečie v zapekacej peci.

Vznik technológie sa datuje do konca 60tych rokov. Na začiatku jej vývoja figurovali značky HP, Canon, Xerox, Diablo. V roku 1969 firma Xerox uviedla na trh model s označením 9700, no jeho cena 350.000 USD ho potencionálnym užívateľom značne zneprístupnila.

Skutočným iniciátorom lacných dostupných laseroviek bola japonská firma Canon, ktorá začiatkom 80tych rokoch so svojim modelom LBP-CX hľadala v US silného partnera na dodávky jej novej technológie a vývoj a uvedenie OEM tlačiarne v stolových rozmeroch na americký trh. Po počiatočných neúspešných jednaniach so Xeroxom a Diablom, zakotvila v HP a tým začala spolupráca na jednom z najväčších míľnikoch v histórií tlače – stolovej tlačiarni LaserJet. Pre HP to bol komerčný megaúspech, ktorý táto firma nepredčila už asi žiadnym iným produktom.

 

Obr.: Prvá stolová laserová tlačiareň HP LaserJet z roku 1984 v predajnej cene 3.500 USD (zdroj: http://www.hp.com)

 

Digitálna tlač

Táto technológia umožňuje tlač priamo z PC a ďalších zariadení. Tlačová predloha (dokumenty, obrázky …) je digitalizovaná a jej zobrazenie definuje ukladanie toneru alebo atramentu na substrát. V podstate ako jediná k otlačeniu nepoužíva tlak, alebo nejaký medzičlánok tlače, čiže digitalizovaná predloha je prenášaná na papier rovno z počítača, bez použitia akéjkoľvek tlačovej formy.

História digitálnej tlače siaha v prípade laseroviek do začiatku 70tych rokoch (firma Xerox), aj keď do komerčnej sféry a domácností sa dostali oveľa neskôr. Digitálne atramentky sa v kanceláriách a domácnostiach ujali v 90tych rokoch.

V minulosti bola kvalita digitálnej tlače napriek snahe výrobcov na nízkej úrovni a ťažko konkurovala iným technológiám.

Súčasnosť digitálnej tlače patrí elektrografickej tlači (laserovky) a tlači na báze inkjetu (atramentky). Celý proces je riadený počítačom.

 

Obr.: Jedna z prvých veľkoformátových digitálnych tlačiarní IRIS 3044 z roku 1985, určená predovšetkým na reprodukciu umeleckých diel, plagátov, novín, časopisov, apod. (zdroj: https://sdgmag.com)

 

3D tlač

Prvá 3D tlačiareň bola patentovaná už v roku 1984 (Charles Hull). V roku 1993 si MIT patentovali technológiu, ktorá pracovala s práškovým materiálom a tekutým pojivom. Napriek týmto dátumom bola 3D tlačová technológia vycibrená na sériovú komerčnú úroveň až v poslednej dekáde.

Princíp 3D tlače je v postupnom ukladaní a spájaní jednotlivých vrstiev tlačového materiálu na podklad a vytvorenie 3D objektu, na základe digitálnych dát. Je to aditívny, bezodpadový spôsob tlače.

V súčasnosti má široké využitie a jej nové možnosti sa stále objavujú. Je využiteľná či už pri tlači bežných spotrebných predmetov, tak aj pri sofistikovaných medicínskych účeloch (tlač kĺbov). Je široko využívaná v strojárenstve, pri výrobe prototypov súčiastok, alebo makiet zariadení.

 

Obr.: Prvá 3D tlačiareň z roku 1983 (Charles Hull), (zdroj: https://3dprint.com)

 

PrintMaster

https://printmaster.sk

 

Zdroj:

https://blog.inktonerstore.com

https://www.storyboardthat.com

https://en.wikipedia.org

http://information-on-technology.blogspot.sk

5 najpopulárnejších techník pre tlač vizitiek

23.10.2018

Uvažujete o nových vizitkách, ale neviete si vybrať z množstva ponúkaných alternatív? Radi by sme Vám uľahčili proces výberu a predstavili 5 najčastejšie používaných techník výroby vizitiek. Váš návrh sa tak môže lepšie prispôsobiť Vášmu obchodnému štýlu a stále vyzerať vysoko profesionálne. Laserové vyrezávanie Táto technika sa v [...]

Print Marketing je stále živý

12.10.2018

Print Marketing v digitálnom veku V súčasnosti už viete nájsť všetko online. Časopisy, noviny, dokonca aj knihy, všetko prechádza do digitálnej podoby. Ako je potom možné, že je print-marketing stále živý? Obzvlášť keď predstavitelia marketingového odvetvia hlásajú „print je mŕtvy“. Napriek tomu je ale evidentné že tlač si drží svoje pozície aj v [...]

Ako eliminovať zasekávania papiera počas tlače

03.10.2018

Jeden s klasických bolehlavov súvisiacich s tlačením papiera je jeho občasné zasekávanie sa. Papier počas procesu tlačenia prechádza sústavou valcov, túto trajektóriu pohybu nazývame jednoducho dráha papiera. Používaním tlačiarne dochádza k opotrebovaniu jednotlivých dielov, vnútornému znečisteniu od pôsobenia šmykových napätí, znečisteniu z exteriéru [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

printmaster

Autorizovaný servis tlačiarní, predajca tonerov. Košice.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 28
Celková čítanosť: 118828x
Priemerná čítanosť článkov: 4244x

Autor blogu

Kategórie