Založ si blog

Expirácia a skladovanie tonerov a cartridgov

 

Atrament, aj tonerový prach podliehajú expirácií. Odporúčaná expiračná doba udržuje vašu tlačiareň v optimálnej kondícií. Je to doba počas ktorej by ste toner z laserovej tlačiarne, resp. cartridge z atramentovej, mali spotrebovať, Dátum expirácie a vhodné skladovacie podmienky sú dôležitými prevádzkovými faktormi, platí to ako pre sporadické použitie tlačiarne v domácich podmienkach, tak pre intenzívne v podmienkach kancelárie.

 

Prečo je expiračná doba tlačiarenskej náplne dôležitá?

Dodržaním expiračných a skladovacích podmienok zabezpečíte, že Vaša tlačiareň bude aj naďalej pokračovať vo vysoko kvalitnej tlači. S postupom času sa zloženie a fyzikálne vlastnosti atramentu menia, rýchlosť zmeny je závislá na dobe skladovania a používania. Expirovaný atrament môže spôsobiť poškodenie atramentovej tlačiarne a samozrejme negatívne ovplyvniť aj kvalitu samotnej tlače.

Typickým prípadom nevhodného skladovania je použitie atramentových cartridgov v podmienkach väčších kancelárií s vyššou frekvenciou tlače. Veľké požiadavky na tlač vyžadujú nákup náhradných náplní vo väčších „bulkových“ množstvách. V takom prípade je veľmi dôležité citlivé nastavenie nákupných frekvencií náhradných dielov s ohľadom na ich expiračné doby, aby nedochádzalo k zbytočne dlhému pobytu v skladovacích priestoroch.

Obdobná situácia môže nastať aj v domácich podmienkach, kde sa pridáva ďalší negatívny faktor – občasné, nepravidelné používanie tlačiarne. Ak sa tlačiareň dlhšiu dobu nedostane do prevádzky, atrament môže zaschnúť, alebo expirovať.

 

 

Kedy atrament expiruje?

Všeobecná perióda používania atramentového cartridgu a tonerovej kazety do doby ich expirácie, udávaná výrobcom je jeden a pol až dva roky, resp. vzťahuje sa na nich záručná doba podľa platnej legislatívy pre predaj náhradných dielov tohto typu, t.j. dva roky. Nie je samozrejmé vylúčené, že atrament aj toner nebude fungovať aj po tomto dátume, reálne vydržia dvojnásobok tejto periódy.

U tonerovej kazety môže pri dlhodobom skladovaní dôjsť k poškodeniu nabíjacieho valca. Ako keď dlhú dobu parkujete auto bez pohnutia, konštrukcia pneumatík sa od dlhodobého pôsobenia tlaku na jedno miesto môže zdeformovať.

Na trhu je možné naraziť aj na kazety so zakódovaným dátumom expirácie, ktorý v praxi spôsobí to, že s príchodom daného dátumu sa možnosť tlače s takouto kazetou zablokuje. Tlačiareň bude od Vás z preventívnych dôvodov kvôli možnosti jej poškodenia vyžadovať výmenu kazety. Toto opatrenie je vo väčšine prípadov možné obísť, tlačiarne by mali užívateľovi umožniť možnosť takejto voľby.

 

Skladovanie náhradných kaziet

Garancia kvality atramentovej a tonerovej náplne počas jej záručnej doby je úzko spätá s vhodnými podmienkami jej skladovania, tie ideálne sú: tmavé, chladné a suché miesto, teplota 15 až 24°C, nikdy pod 10°C, alebo nad 35°C. Vyhnite sa napr. ponechaním cartridgov v aute, pri extrémnych zimných, alebo letných teplotách, čo i len na pár minút.

Cartridgom a tonerom jednoznačne neprospieva ostré slnko a teplo. Atrament v cartridgi môže vyschnúť, alebo inak zmeniť svoju konzistenciu. Pri tonerovom prachu u laseroviek zas hrozí zhrudkovatenie, alebo môže dôjsť k poškodeniu fotosenzitívnych častí. A keďže sa jedná o prachovú konzistenciu, je potrebné laserové tonery izolovať aj od vlhkosti.

Ak skladujete tonery v kabinetoch a šatniach, zabezpečte, že sa v priestore nebudú nachádzať čistiace prostriedky ako čpavok a bielidlo. Mohli by degradovať chemické zloženie atramentu a prachu a výrazne prispieť k zníženiu ich životnosti.

Dbať treba aj na atramentovú tlačiareň, ktorá je používaná pri nie pravidelnej frekvencii, kvôli riziku vyschnutia atramentu. Atrament môže vyschnúť už po troch týždňoch nepoužívania tlačiarne. V prípade takéhoto nepravidelného používania tlačiarne je potrebné ju aspoň raz týždenne zapnúť a vytlačiť jednu stranu.

V prípade plánovanej odstávky atramentovej tlačiarne na niekoľko týždňov sa zvykne cartridge vybrať z tlačiarne a uskladniť do zip sáčku spolu s jemne navlhčenou a vyžmýkanou špongiou (nesmie z nej kvapkať voda). Sáčok sa uzavrie a takto odloží na chladné suché miesto.

 

PrintMaster

https://printmaster.sk

 

Zdroj:

https://shop.usa.canon.com

https://www.xerox.com

https://global.epson.com

https://en.wikipedia.org

https://www.printernet.co.uk

5 najpopulárnejších techník pre tlač vizitiek

23.10.2018

Uvažujete o nových vizitkách, ale neviete si vybrať z množstva ponúkaných alternatív? Radi by sme Vám uľahčili proces výberu a predstavili 5 najčastejšie používaných techník výroby vizitiek. Váš návrh sa tak môže lepšie prispôsobiť Vášmu obchodnému štýlu a stále vyzerať vysoko profesionálne. Laserové vyrezávanie Táto technika sa v [...]

Print Marketing je stále živý

12.10.2018

Print Marketing v digitálnom veku V súčasnosti už viete nájsť všetko online. Časopisy, noviny, dokonca aj knihy, všetko prechádza do digitálnej podoby. Ako je potom možné, že je print-marketing stále živý? Obzvlášť keď predstavitelia marketingového odvetvia hlásajú „print je mŕtvy“. Napriek tomu je ale evidentné že tlač si drží svoje pozície aj v [...]

Ako eliminovať zasekávania papiera počas tlače

03.10.2018

Jeden s klasických bolehlavov súvisiacich s tlačením papiera je jeho občasné zasekávanie sa. Papier počas procesu tlačenia prechádza sústavou valcov, túto trajektóriu pohybu nazývame jednoducho dráha papiera. Používaním tlačiarne dochádza k opotrebovaniu jednotlivých dielov, vnútornému znečisteniu od pôsobenia šmykových napätí, znečisteniu z exteriéru [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

printmaster

Autorizovaný servis tlačiarní, predajca tonerov. Košice.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 28
Celková čítanosť: 119939x
Priemerná čítanosť článkov: 4284x

Autor blogu

Kategórie