Založ si blog

Pred kúpou atramentovej tlačiarne.

Ak si zostavujete rozpočet na kúpu tlačiarne, je dôležité uvažovať v dlhodobom horizonte jej užívania, resp. vziať do úvahy celkové náklady na jej prevádzku, nie len náklady na samotné zariadenie. Najčastejšími takýmito dlhodobými nákladmi, sú hlavne náklady potrebné na výmenu spotrebných dielov, čiže prevažne cartridgov. Mali by ste si dopredu preveriť ich cenu a dostupnosť a dať to do súvahy s vašimi tlačovými potrebami.

 

Typy predávaných atramentových náplní:

 

Atramentové cartridge

Každý atramentový cartridge informuje o svojej referenčnej výtlačnej hodnote, táto informácia je uvádzaná v počte strán [ks], teda udáva hodnotu počtu výtlačkov, ktorá sa od daného cartridgu očakáva. Ak vydelíme cenu cartridgu počtom vytlačených strán, dostaneme informáciu o jednotkovej cene tlače, t.j. cene jedného výtlačku. Tento údaj implikujte do celkového očakávaného množstva výtlačkov v rámci jedného účtovného roka, porovnajte viac dostupných možností a vyjde vám najvýhodnejšia kombinácia zariadenia a atramentového cartridgu.

Uvádzaná kapacita tlače je iba odhadovaná referenčná hodnota za podmienok definovaných použitím priemyselného štandardu ISO 24711. Podľa tejto normy je proklamované množstvo strán vytlačené za podmienky 5%ného pokrytia strany. Pravdaže skutočný reálny počet výtlačkov je determinovaný viacerými faktormi, ako typ papiera, hustota atramentu, atď.

 

Separátne farebné cartridgové náplne

Väčšina mainstreamových tlačiarní využíva škálu farieb CMYK, čiže tóny Cyan (azúrová), Magenta (purpurová), Yellow (žltá) a kľúčová Black (čierna). Tieto sú potrebné na vytvorenie plnej dúhy farieb. Zariadenia pracujúce so separátnymi cartidgmi nevyžadujú od používateľa investíciu do celej farebnej škály štyroch cartridgov na vytlačenie plnej palety farieb. Pri spotrebovaní nejakej farby sa dokúpi a vymení len príslušný cartridge. Toto riešenie sa používa pri často používaných a zaťažovaných zariadeniach, keďže pomáha redukovať odpad, zároveň aj zefektívňuje náklady na tlač.

 

Obr.: Separátne farebné cartridgové náplne Brother

Farebný cartridgový blok

Ide o dvoj-cartridgové riešenie, nachádza sa tu samostatný čierny cartridge a blok farieb C, M, Y. čiže ak dôjde jedna z CMY farieb, meníte celý farebný blok bez ohľadu na množstvo nespotrebovaného atramentu zvyšných dvoch farieb. Táto situácia má pri frekventovanej tlačiarni za následok plytvanie atramentom a zároveň aj finančnými nákladmi. Používa sa skôr pri domácich tlačiarňach, kde farebná tlač je zapojená do procesu sporadicky.

 

Obr.: Farebný cartridgový dvoj-blok HP

 

Výhodné balenia cartridgov

Je to ako pri každej ponuke viackusového balenia nejakých výrobkov, kombinácia farebných cartridgov v jednom balení zvykne priniesť úsporu nákladov. Treba si to porovnať s cenami jednotlivo predávaných cartridgov.

 

Obr.: Canon CMY value pack Canon

XL Cartridge

Tlačiarne ktoré majú utilitu na používanie XL veľkosti cartridgov môžu priniesť úsporu aj touto cestou. Cartridge veľkosti XL by mali ako väčšina objemnejších balení priniesť menšiu jednotkovú cenu tlače.

 

Obr.: XXL value CMYK pack Canon

 

Niekedy tlačiareň s nadobúdajúcou cenou príliš nízkou, prinesie práve tie dlhodobejšie náklady príliš vysoké.

 

PrintMaster

https://printmaster.sk

 

Zdroj:

http://www.brother.com

https://www.usa.canon.com

https://support.hp.com

https://www.printerland.co.uk

5 najpopulárnejších techník pre tlač vizitiek

23.10.2018

Uvažujete o nových vizitkách, ale neviete si vybrať z množstva ponúkaných alternatív? Radi by sme Vám uľahčili proces výberu a predstavili 5 najčastejšie používaných techník výroby vizitiek. Váš návrh sa tak môže lepšie prispôsobiť Vášmu obchodnému štýlu a stále vyzerať vysoko profesionálne. Laserové vyrezávanie Táto technika sa v [...]

Print Marketing je stále živý

12.10.2018

Print Marketing v digitálnom veku V súčasnosti už viete nájsť všetko online. Časopisy, noviny, dokonca aj knihy, všetko prechádza do digitálnej podoby. Ako je potom možné, že je print-marketing stále živý? Obzvlášť keď predstavitelia marketingového odvetvia hlásajú „print je mŕtvy“. Napriek tomu je ale evidentné že tlač si drží svoje pozície aj v [...]

Ako eliminovať zasekávania papiera počas tlače

03.10.2018

Jeden s klasických bolehlavov súvisiacich s tlačením papiera je jeho občasné zasekávanie sa. Papier počas procesu tlačenia prechádza sústavou valcov, túto trajektóriu pohybu nazývame jednoducho dráha papiera. Používaním tlačiarne dochádza k opotrebovaniu jednotlivých dielov, vnútornému znečisteniu od pôsobenia šmykových napätí, znečisteniu z exteriéru [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 21:24

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

printmaster

Autorizovaný servis tlačiarní, predajca tonerov. Košice.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 28
Celková čítanosť: 119929x
Priemerná čítanosť článkov: 4283x

Autor blogu

Kategórie